Elastyczność a sprawność w stosowanym stylu kierowania ludźmi na przykładzie menedżerów w sektorze bankowym - Rozbejko, Katarzyna Magdalena (Organizacja i Kierowanie, 2019)
Każda organizacja potrzebuje menedżerow, którzy będą sprawnie kierować podległymi pracownikami. Sprawność jest warunkiem koniecznym do osiągnięcia przewagi konkurencyjnej. Sprawny menedżer potrafi dostosować swój styl kierowania ludźmi do zaistniałej sytuacji i warunków otoczenia. Menedżer musi myśleć przede wszystkim o tym, co należy zrobić, aby organizacja mogła sprostać obecnym i przyszłym wymaganiom zmieniającego się rynku. Celem niniejszego artykułu jest analiza elastycznego doboru stylu kierowania ludźmi przez menedżerów i powiązanie go z sprawnością w stosowanym stylu kierowania ludźmi. Na tle przeprowadzonych wśród 188 menedżerów badań ilościowych, autorka pozytywnie weryfikuje hipotezy zakładające, że po pierwsze menedżerowie w sektorze bankowym charakteryzują się elastycznością w stosowaniu stylu kierowania ludźmi i po drugie, im większa elastyczność w stosowaniu stylów kierowania ludźmi, tym wyższa subiektywna ocena sprawności kierowania ludźmi.