Hyperautomation in organization management – exploratory research: nie dotyczy - Niedzielski, Bartosz; Buła, Piotr (Organizacja i Kierowanie, 2025)
Hiperautomacja, jest współcześnie postrzegana jako jeden z najważniejszych trendów technologicznych XXI w. Tym samym - w przeciwieństwie do automacji, która de facto została zapoczątkowana wraz z rozwojem rewolucji przemysłowych - jest zjawiskiem nowym, rozwijającym się, z którym organizacje wiążą duże nadzieje na przyszłość. Z punktu widzenia postępu technicznego, ale i naukowego finalnym celem hiperautomacji będzie zapewne powstanie organizacji typu push-button (organizacja „na przycisk”), która będzie uruchamiana poprzez naciśnięcie przysłowiowego „guzika”. Celem niniejszej pracy, która ma charakter teoretyczno-poznawczy, jest syntetyczna ocena dotychczasowego stanu wiedzy w naukach o zarządzaniu i jakości na temat hiperautomacji oraz ewentualne uzupełnienie luk definicyjnych występujących na tym polu. Jego realizacja odbywa się z wykorzystaniem dwóch metod badawczych w postaci: metody przeglądu literatury (scoping review) oraz metody analizy i krytyki piśmiennictwa (critical review). Za przedmiot badań służy recenzowana literatura naukowa związana z zagadnieniem hiperautomacji, pochodząca z 8 wybranych baz bibliograficznych. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że tematyka hiperautomacji jest słabo – czy wręcz nieobecna – w anglojęzycznych bazach naukowych. Ponadto, występują duże braki definicyjne i poznawcze związane z tym zagadnieniem. Dlatego, zdaniem autorów, rozwój (poznanie) hiperautomacji na poziomie praktyki w istotny sposób przewyższa ten, na gruncie nauki. Mając to na uwadze, rekomendują oni kierunki dalszych badań naukowych, które przyczynią się do zmniejszenia tego dystansu.