CYFRYZACJA JAKO ZMIANA STRATEGICZNA W POLSKICH SPÓŁKACH GIEŁDOWYCH - Klimczak, Karol; Fryczak, Jan; Kaużyński, Artur (Organizacja i Kierowanie, 2022)
Konkurencja wymaga obecnie od przedsiębiorstw zastosowania technologii informacyjnych w wielu obszarach działalności, dokonując ich cyfryzacji, a powiązane zmiany organizacyjne określa się mianem transformacji cyfrowej. Szeroki zakres i wielość technik, jakie można zastosować w ramach cyfryzacji, utrudniają jednak systematyczne badanie tego zjawiska. W artykule podjęto próbę opracowania definicji cyfryzacji i transformacji cyfrowej, a następnie odniesienia jej do teorii zarządzania. Propozycje te zweryfikowano za pomocą komputerowej analizy tekstu sprawozdań spółek giełdowych. Wyniki przyczyniają się do określenia pola badań nad cyfryzacją w zarządzaniu. Słowa kluczowe: zarządzanie strategiczne, zarządzanie zmianą, rynek kapitałowy, cyfryzacja, analiza tekstu Kod klasyfikacji JEL: M10