NAWYKI PRZEDSIĘBIORCZYCH MENEDŻERÓW W OPINII RESPONDENTÓW Z SEKTORA TECHNICZNYCH ŚRODKÓW TRANSPORTU ROLNICZEGO - Nogalski, Bogdan; Niewiadomski, Przemysław (Organizacja i Kierowanie, 2022)
Zważywszy na empiryczne dowody potwierdzające istnienie silnego związku między rynkowym sukcesem przedsiębiorstw a przedsiębiorczym menedżerem, zaprezentowany w artykule kierunek badań agreguje rozwinięte przez menedżera nawyki (podświadome zachowania, sposób myślenia, decyzje, postawy i emocje) jako czynnik krytyczny i decydujący o przetrwaniu firmy z jednej strony, z drugiej zaś implikujący możliwość wzrostu wartości przedsiębiorstwa w skomplikowanych i niepewnych warunkach funkcjonowania. Głównym celem badań było zdefiniowanie – kluczowych z punktu widzenia przedsiębiorczości menedżerskiej – nawyków. W kontekście powyższego podjęto się próby opracowania modelu badawczego zarysowanego w formie katalogu nawyków definiujących przedsiębiorczych menedżerów (model teoretyczny), który poddano pod dyskusję celowo dobranych ekspertów dziedzinowych. W warstwie empirycznej kluczowe było określenie istotności poszczególnych elementów modelu. Badanie ankietowe przeprowadzono wśród celowo dobranych przedstawicieli przedsiębiorstw wytwórczych sektora maszyn rolniczych. Słowa kluczowe: nawyki, przedsiębiorczy menedżer, postawy, zachowania, decyzje, emocje Kody klasyfikacji JEL: L91, M54, O15, O34, O35