JAK MYŚLĄ STRATEDZY? O ZBIEŻNYCH I ROZBIEŻNYCH ORIENTACJACH W MYŚLENIU STRATEGICZNYM - Lichtarski, Janusz; Piórkowska, Katarzyna; Witek-Crabb, Anna (Organizacja i Kierowanie, 2022)
Celem artykułu jest zbadanie możliwości łączenia przeciwstawnych orientacji w ramach stylu myślenia strategicznego. W artykule dokonano prezentacji wyników badań literaturowych i empirycznych. Na podstawie systematycznego przeglądu literatury został opracowany wielowymiarowy konstrukt opisujący styl myślenia strategicznego, który następnie wykorzystano jako podstawę w badaniach jakościowych. Badania te obejmowały indywidualne wywiady pogłębione (IDIs) (n = 18) z menedżerami najwyższego szczebla. Uzyskane wyniki wskazują na możliwość łączenia przeciwstawnych orientacji w ramach wszystkich pięciu zidentyfikowanych wymiarów opisujących styl myślenia strategicznego, wpisując się tym samym w dorobek literaturowy z obszaru paradoksów i oburęczności strategicznej. Słowa kluczowe: myślenie strategiczne, style myślenia strategicznego, paradoks, oburęczność strategiczna Kody klasyfikacji JEL: L2, L20, L21, M12