WYZWANIA PODEJŚCIA PREWENCYJNEGO W HYBRYDOWYM ZARZĄDZANIU JAKOŚCIĄ – KONTEKST BADANIA WIELKOPOLSKICH PRZEDSIĘBIORSTW - Misztal, Agnieszka; Drzewiecka-Dahlke, Milena; Marczewska-Kuźma, Roma (Organizacja i Kierowanie, 2022)
Ciągły rozwój, konkurencyjność i innowacyjność przedsiębiorstw przyczyniła się w drugiej dekadzie XXI wieku do wprowadzania licznych usprawnień elektronicznych w przemyśle, zarówno w sferze produkcyjnej, analitycznej, jak i menedżerskiej. Pandemia koronawirusa na świecie i konieczność natychmiastowego przejścia tam, gdzie to możliwe na formę zdalną pracy, pogłębiła ten trend znacząco. Także procesy zarządzania jakością wymagały wprowadzenia zmian pozwalających na sprawną analizę danych i skuteczne zapobieganie wystąpieniu niezgodności jakościowych. Celem artykułu jest omówienie wyników badań wielkopolskich przedsiębiorstw w odniesieniu do świadomości znaczenia i stopnia wykorzystania technik przetwarzania i analizy danych oraz sprawnego przepływu informacji. Słowa kluczowe: podejście prewencyjne, zarządzanie jakością, praca hybrydowa Kod klasyfikacji JEL: L150