WPŁYW DUCHOWEGO DOBROSTANU NA WYNIKI WIRTUALNYCH ZESPOŁÓW STUDENTÓW - Samul, Joanna (Organizacja i Kierowanie, 2021)
Wirtualne zespoły stanowią obecnie podstawową jednostkę funkcjonalną w wielu orga¬nizacjach. Ich szybki rozwój został dodatkowo wymuszony przez globalną pandemię. Celem niniejszego badania jest określenie wpływu duchowego dobrostanu rozumianego jako powo¬łanie i członkostwo na wyniki wirtualnych zespołów. Badania przeprowadzono wśród 185 studentów pracujących w wirtualnych zespołach z wykorzystaniem kwestionariusza ankieto¬wego. Wyniki badań wskazują, że istnieje pozytywna korelacja między dobrostanem ducho¬wym a wynikami zespołów wirtualnych. Niniejsze badanie może stanowić punkt wyjścia do rozważań aspektów duchowości w kontekście wirtualnej pracy zespołowej. Słowa kluczowe: dobre samopoczucie, powołanie, członkostwo, wyniki, wirtualny zespół, praca zespołowa Kody klasyfikacji JEL: M12, L20