BEZPOŚREDNI PRZEŁOŻENI A ANOMIA ZACHOWAŃ ORGANIZACYJNYCH – WYNIKI BADAŃ - Winch, Sławomir (Organizacja i Kierowanie, 2020)
W artykule zostaje rozwinięta teza głosząca, że jednym ze źródeł anomii są relacje z bezpośrednimi średni przełożonymi. Celem jest pokazanie związku pomiędzy anomią zachowań pracowniczych a postawami przełożonych i stopniem identyfikacji z firmą. Rozważania SA prowadzone w oparciu o wyniki badań ilościowych zrealizowanych na celowej próbie 389 pracowników. Genezą anomii jest silny emocjonalna relacja przełożony podwładny oraz wysoki stopień identyfikacji z przedsiębiorstwem. Słowa kluczowe: anomia, zachowania organizacyjne, przełożeni Kody klasyfikacji JEL: J24, J28