Developing a supplier segmentation framework for closed-loop supply chains – a literature review and a case study - Sosnowski, Piotr (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest określenie uwarunkowań i zaleceń dotyczących segmentacji dostawców w zamkniętych łańcuchach dostaw, ze szczególnym uwzględnieniem łańcucha dostaw zużytego oleju spożywczego (UCO), oraz zaproponowanie segmentacji dostawców. Metody badawcze to przegląd literatury i studium przypadku firmy zbierającej i odzyskującej UCO. W wyniku badania zaproponowano strukturę segmentacji dostawców dla firm działających w sektorze zbiórki i odzysku UCO. Przeprowadzone badanie było ograniczone niedoborem źródeł zarówno w zakresie źródeł zaopatrzenia w zamkniętych łańcuchach dostaw, jak i zbiórki i odzysku UCO. Z drugiej strony świadczy to o luce badawczej związanej z praktycznym wdrażaniem gospodarki o obiegu zamkniętym. Oryginalność artykułu polega na uwzględnieniu segmentacji dostawców w zamkniętych łańcuchach dostaw.