DYWERSYFIKACJA PRZYCHODÓW UCZELNI PUBLICZNYCH. PRAKTYKA POLSKICH UNIWERSYTETÓW KLASYCZNYCH - Pisarska, Aleksandra; Karpacz, Jarosław; Pisarski, Ludwik (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Zasadniczym celem opracowania było rozpoznanie poziomu dywersyfikacji przychodów wśród publicznych uniwersytetów klasycznych w Polsce oraz określenie udziału i wielkości przychodów gwarantowanych i niegwarantowanych w ogólnej sumie informującej o wielkości finansowania tych jednostek. Analizowano dane za okres od 2019 do 2021 r. przy użyciu modeli danych panelowych, zbadano stopień uniezależnienia uniwersytetów klasycznych od finansowania środkami pochodzącymi z budżetu państwa. W analizie zwrócono szczególną uwagę na porównanie dwóch kategorii uniwersytetów kierując się w ich klasyfikacji statusem IDUB oraz przyporządkowaniem do grupy publicznych uniwersytetów klasycznych. Pozwoliło to określić jakie znaczenie pod względem dywersyfikacji przychodów ma przynależność uczelni w tej wyróżnionej dodatkowym finansowaniem grupy (IDUB). W badanych jednostkach najwyższe poziomy wskaźników dywersyfikacji przychodów stwierdzono w Uniwersytetach: Szczecińskim, Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy i Opolskim. Najniższe poziomy wskaźników dywersyfikacji przychodów ustalono w Uniwersytecie Warszawskim i w Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Najbardziej zbliżone wielkości (przychodów gwarantowanych i niegwarantowanych) wśród badanych uniwersytetów w analizowanym okresie stwierdzono w Uniwersytecie Warszawskim i Uniwersytecie Jagiellońskim. Natomiast największe różnice pomiędzy przychodami gwarantowanymi i niegwarantowanymi, a zarazem najmniejszą skuteczność w pozyskiwaniu dodatkowych środków niezagwarantowanych przez budżet państwa w badanym okresie odnotowano m.in. w Uniwersytetach: Szczecińskim, Śląskim w Katowicach, w Białymstoku i Rzeszowskim. Nie stwierdzono również ponadprzeciętnej aktywności uniwersytetów (należących do grupy IDUB) wyrażającej się dodatkowymi (niegwarantowanymi) przychodami (na tle grupy publicznych uniwersytetów klasycznych) w pozyskiwaniu dodatkowych (niegwarantowanych), z wyjątkiem poziomu przychodów z dodatkowych źródeł stwierdzonych w Uniwersytecie Warszawskim.