WIRTUALNE ZESPOŁY: W POTRZEBIE ATENCJI - Miliszkiewicz, Dominika (Organizacja i Kierowanie, 2023)
W związku z implikacjami po COVID-19 wiele osób pracuje w zespołach zdalnych. W opracowaniu zweryfikowano popularność domeny oraz to, czy jest ona wystarczająco zgłębiona. Porównano zespoły zdalne z inną dyscypliną i omówiono trendy w postcovidowej rzeczywistości. Autorka posłużyła się analizą literatury w celu przeanalizowania dotychczasowych opracowań. Odwołała się do zewnętrznych badań ilościowych (np. badań rynkowych) i analizy porównawczej, aby ocenić naukowy i społeczny charakter domeny. Na podstawie wniosków stwierdzono, że dyscyplina jest popularna, a przełom nastąpił wraz z wybuchem pandemii COVID-19. Pomimo swojej uniwersalności, dyscyplina wydaje się być mniej rozwinięta w porównaniu z zarządzaniem projektami IT. Powołując się na prognozy uznano, że praca zdalna pozostanie popularnym stylem pracy. Autorka zarazem wskazała na potrzebę prowadzenia pogłębionych badań jakościowych i empirycznych w zaproponowanych przez nią obszarach. Badania te wspomogą praktyków dyscypliny.