AKCELERATORY STARTUPÓW: KIERUNKI I LUKI W BADANIACH - Bańka, Michał; Salwin, Mariusz; Marczewska, Magdalena; Sychowicz, Monika; Kłos, Joanna; Rychlik, Szymon (Organizacja i Kierowanie, 2023)
W ostatnich latach akceleratory startupów cieszą się dużą popularnością. Celem badania jest usystematyzowanie wiedzy dotyczącej akceleracji start-upów poprzez 1) analizę aktualnego stanu wiedzy na temat akceleratorów startupów, 2) mapowanie i syntezę bieżących wysiłków badawczych oraz 3) identyfikację luk i możliwości dalszych badań. Artykuł opiera się na metodologii systematycznej analizy sieci, która łączy systematyczny przegląd literatury z badaniem sieci literatury. Do opracowania kompleksowego przeglądu wyników badań wykorzystano bazę danych Scopus. VOSviewer został wykorzystany do przeprowadzenia analiz sieci bibliograficznych skupiających się na wyselekcjonowanej grupie artykułów. Do przeprowadzenia analizy i stworzenia wizualizacji sieci współcytowań wykorzystano Citespace. W artykule dokonano przeglądu literatury na temat istniejących badań dotyczących akceleratorów start-upów. Wiele artykułów dotyczących startupów omawia działanie akceleratorów, interakcję korporacji ze startupami oraz bada wpływ współpracy na ekosystem startupowy. Ponadto znaczna liczba publikacji dotyczy oceny wyników i działalności startupów wspieranych przez akceleratory, a także analizy czynników planowania, działania i rozwoju startupów. Niemniej jednak brakuje kompleksowej analizy akceleracji startupów i usystematyzowania dorobku badaczy w tej dziedzinie. Niniejszy artykuł wypełnia tę lukę.