Identyfikacja rezultatów wdrażania zrównoważonego rozwoju w uczelniach - Sady, Monika; Ćwiklicki, Marek (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Uczelnie członkowskie inicjatywy ONZ PRME zobligowane są do oceny rezultatów działań na rzecz implementacji idei zrównoważonego rozwoju, lecz w mniejszym stopniu koncentrują się na identyfikacji związków przyczynowo-skutkowych osiąganiu wyników. Wyjaśnienie takich relacji umożliwia analiza zgodna z modelem kontekst-mechanizm-wynik (CMO). Dlatego też celem artykułu jest identyfikacja efektów wdrażania zrównoważonego rozwoju w uczelniach w ujęciu kontekstów i mechanizmów. Pytanie badawcze dotyczyło określenia powiązań między zidentyfikowanymi rezultatami a uwarunkowaniami i podejmowanymi działaniami. W postępowaniu badawczym wytypowano jeden z siedemnastu raportów polskich uczelni przygotowanych w ramach inicjatywy PRME, który poddana analizie tematycznej. Wyniki ukazują, że uczelnie osiągają rezultaty związane głównie z edukacją, zaangażowaniem społeczności akademickiej oraz rozwijaniem kompetencji związanych ze zrównoważonym rozwojem. Artykuł proponuje nowe spojrzenie na zrównoważony rozwój uczelni, korzystając z modelu CMO.