Assessment of enterprise digital maturity - Bąk, Sylwia; Jedynak, Piotr (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Transformacja cyfrowa przedsiębiorstw zyskała na intensyfikacji w ostatnich latach, do czego przyczyniły się takie zjawiska, jak pandemia COVID-19. Kierownictwa przedsiębiorstw rozwijających się cyfrowo potrzebują zarówno wskazówek dotyczących wdrażania efektywnego procesu transformacji cyfrowej, jak i narzędzi pomiarowych umożliwiających im ocenę dojrzałości cyfrowej, której wyniki mogą być wskazaniami dla doskonalenia procesu transformacji. Celem niniejszego tekstu jest klasyfikacja i porównanie wybranych spośród istniejących modeli pomiaru dojrzałości cyfrowej przedsiębiorstw oraz zaproponowanie konceptualnej struktury ramowej modelu transformacji cyfrowej przedsiębiorstwa. Do analiz wybraliśmy modele pomiaru dojrzałości cyfrowej powstałe w latach 2020-2023. Dokonaliśmy ich klasyfikacji przy uwzględnieniu czterech cech: typ, sposób wykorzystania, zastosowanie oraz rezultat pomiaru. Następnie dokonaliśmy porównania obszarów poddawanych ocenie we wszystkich analizowanych modelach, ze szczególnym akcentem na te obszary, które pojawiały się najczęściej. W finalnej części opracowania zaproponowaliśmy model transformacji cyfrowej przedsiębiorstwa, składający się z pięciu kluczowych wymiarów: strategia cyfrowa, zasoby, kultura cyfrowa, digitalizacja procesów zarządzania oraz środowisko zewnętrzne.