Robotisation - the process of implementing medical innovation - Głód, Grzegorz; Rogowska, Klaudia (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Innowacje odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu różnego typu organizacji. Szczególnie newralgicznym elementem jest proces wdrażania innowacji, który ma swoją specyfikę zwłaszcza w przypadku innowacji technologicznych. W tym kontekście ciekawym obszarem badawczym staje się wdrażanie innowacji technologicznym w podmiotach leczniczych. Celem artykułu jest ocena procesu wdrażania innowacji medycznych. Proces ten przenalizowany został na przykładzie Górnośląskiego Centrum Medycznego im. Leszka Gieca Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Przeprowadzone badania obejmują okres od sierpnia 2023 r. do stycznia 2024 r. tj. okres w którym w szpitalu podjęta została decyzja o rozpoczęciu procesu wdrażania robotyzacji do czterech zakresów medycznych. Na podstawie zaprezentowanego studium przypadku sformułowano stosowne rekomendacje.