Różnorodność zespołów związana z pracą: Analiza bibliometryczna - Kulikowska, Monika; Kiełbik, Wojciech (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Artykuł ten prezentuje analizę bibliometryczną dotyczącą badań nad różnorodnością zespołów w kontekście pracy, mając na celu dostarczenie panoramicznego przeglądu obecnego stanu wiedzy w tej dziedzinie. Dokładnie analizuje dyskurs naukowy publikowany w recenzowanych czasopismach, wykorzystując dane cytowań do zrozumienia stratyfikacji społecznej wkładów akademickich i ich wpływu na pole badawcze. Proces selekcji rozpoczął się od wyszukiwania terminów związanych z różnorodnością zespołów i różnorodnością na głębszym poziomie w tytułach, abstraktach i słowach kluczowych artykułów, z wykorzystaniem szerokiego zakresu słów kluczowych i operatora logicznego "OR", aby zapewnić wszechstronność, co dało wstępną liczbę 14 567 rekordów. Rekordy te zostały następnie zawężone do artykułów recenzowanych w kategorii ’zarządzanie’ i dalej do tych indeksowanych przez Social Sciences Citation Index (SSCI), co zaowocowało 213 istotnymi artykułami, które po szczegółowym przeglądzie w celu wykluczenia tych niezwiązanych bezpośrednio z naszym obszarem badań, dały ostateczną próbkę 114 prac. Studium to ma na celu nakreślenie intelektualnego krajobrazu, identyfikację kluczowych tematów i trendów badawczych, zwrócenie uwagi na luki w istniejącej literaturze i wyjaśnienie potencjalnych przyszłych trajektorii badań. Dzięki analizie bibliometrycznej, niniejszy artykuł jest systematycznym przeglądem literatury wraz z syntezą wcześniejszych badań, co podkreślić znaczenie różnorodności zespołów w kontekście pracy. Ponadto wyodrębniono wzorce współwystępowania i współautorstwa, w celu prześledzenia ewolucji myśli i praktyki w tej dziedzinie. Przeprowadzone badanie pozwalają dokonać przeglądu obszerne baz danych, w celu zgromadzenia kompleksowej listy publikacji, analizy liczby cytowań, częstotliwości występowania publikacji oraz słów kluczowych wraz z analizą treści. Podejście to jest zaprojektowane jako ilościowe i jakościowe, zapewniając zrównoważone i rygorystyczne zbadanie dziedziny. Wyniki wskazują na silny nacisk na niektóre typy różnorodności, takie jak edukacyjna i funkcjonalna, jednocześnie sugerując, że konieczne jest głębsze zrozumienie wpływu różnorodności zespołów w kontekście pracy na wydajność i innowacyjność zespołu. Artykuł kończy się propozycją zestawu praktycznych wniosków zarówno dla badaczy, jak i praktyków w dziedzinie zarządzania, opowiadając się za zintegrowanym podejściem do wykorzystania pełnego potencjału różnorodności zespołów związanej z pracą.