WSPÓŁCZESNE KONCEPCJE I PODEJŚCIA DO MOTYWOWANIA PRACOWNIKÓW W PERSPEKTYWIE PRACY HYBRYDOWEJ – ANALIZA TEORETYCZNYCH I EMPIRYCZNYCH WYNIKÓW BADAŃ Z LITERATURY ŚWIATOWEJ - Kaczmarek, Małgorzata; Włodarkiewicz-Klimek, Hanna (Organizacja i Kierowanie, 2023)
Artykuł przedstawia współczesne koncepcje motywacyjne w zarządzaniu zasobami ludzkimi oraz podejścia do motywowania pracowników na podstawie analizy dotychczasowych teoretycznych i empirycznych wyników badań z uwzględnieniem aspektu pracy hybrydowej. Przeprowadzono systematyczny przegląd literatury z lat 2000–2022 w elektronicznych, międzynarodowych bazach danych (EBSCOhost, Emerald, Scopus), badając trzy słowa kluczowe wynikające z dekompozycji celu badania. Analizowano tytuły, abstrakty i słowa kluczowe publikacji, znajdując pozycje o wybranej tematyce. Stwierdzono, że ta tematyka, zwłaszcza z uwzględnieniem osób zatrudnionych hybrydowo, jest wciąż mało zbadanym obszarem i stanowi lukę badawczą. Ciekawą obserwacją jest wciąż aktywne wykorzystywanie klasycznych teorii motywacji. Brakuje zatem kompleksowych badań w zakresie współczesnych metod motywowania pracowników, które odpowiadałyby na ich aktualne potrzeby. Zauważalny jest wzrost zapotrzebowania na poznanie tego obszaru – aż 70% publikacji z 2022 roku stanowią pozycje zawierające tematykę pracy hybrydowej. Można zatem przypuszczać, że w najbliższych latach liczba publikacji związanych z zatrudnieniem hybrydowym i motywowaniem takich pracowników będzie rosła