KOMPETENCJE CYFROWE JAKO DETERMINANTA WYKORZYSTYWANIA SZTUCZNEJ INTELIGENCJI W PROCESIE UCZENIA SIĘ W OPARCIU O BADANIA WŁASNE - Rzepka, Agnieszka; Czerwińska, Magdalena; Boiko, Julia; Witkowski, Jacek; Czerwiński, Dariusz (Organizacja i Kierowanie, 2025)
W ciągu ostatnich lat integracja kompetencji cyfrowych (DC) [Svoboda, 2024] w edukacji [Nanto i in., 2021] zyskała ogromne znaczenie, napędzane postępem technologicznym i cyfryzacją informacji. Wcześniejsze badania podkreślały znaczenie stosowania umiejętności cyfrowych przez nauczycieli w praktyce pedagogicznej w celu usprawnienia procesu uczenia się [Falloon, 2020]. Kompetencje cyfrowe obecnie są coraz częściej uznawane za podstawowy filar rozwoju naukowców, szczególnie w szkolnictwie wyższym, gdzie integracja technologii edukacyjnych ma kluczowe znaczenie dla usprawnienia procesów nauczania i uczenia się. Celem badania, w niniejszym artykule, było stwierdzenie czy istnieje zależność między posiadaniem kompetencji cyfrowych a korzystaniem z AI w procesie uczenia się. Do pozyskania danych wykorzystano kwestionariusz ankiety, skierowany do studentów Wydziału Zarządzania Politechniki Lubelskiej. W efekcie prac wykorzystano narzędzia statystyczne oraz zaprezentowano model PCA. Wyniki badań pokazały, iż w zależności od czasu spędzonego w sieci respondenci mogą mieć niższe poczucie kompetencji cyfrowych oraz że poziom zaangażowania online nie różnicuje silnie odpowiedzi wśród aktywnie korzystających użytkowników. Badania podkreślają znaczenie ciągłej oceny i modyfikacji modelu celem udoskonalenia integracji kompetencji cyfrowych a sztucznej inteligencji. Pokazuje to zwłaszcza potencjał kompetencji do rozszerzania praktyk nauczania, a z drugiej strony permanentna walidacja modelu są niezbędne na każdym etapie.