Kapitał relacyjny klastra jako katalizator jego konkurencyjności - Chmielewiec, Beata (Organizacja i Kierowanie, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia kapitału relacyjnego klastra jako czynnika zwiększającego jego konkurencyjność, a także sformułowanie wytycznych do stworzenia strategii zarządzania relacjami w organizacji klastrowej. W artykule zdefiniowano klaster, przedstawiono istotę kapitału relacyjnego i jego wpływ na pozycję konkurencyjną uczestników klastra. Zaproponowano także procedurę opracowania kompleksowej strategii budowania kapitału relacyjnego w klastrze.