Czy istnieje miejsce na funkcjonalną elastyczność w organizacjach działających na zasadach samoorganizacji? - Biłyk, Anna (Organizacja i Kierowanie, 2019)
Poszukiwanie odpowiedzi na pytanie o efektywne sposoby działania współczesnych organizacji oraz pojawienie się nowych systemów zarządzania stało się powodem podjęcia problematyki samoorganizacji w kontekście elastyczności i kształtowania stanowisk pracy. Ze względu na coraz większą liczbę prac związanych z samoorganizacją i circular organizing za cel pracy postawiono próbę odpowiedzenia na pytanie, jakie są możliwości zastosowania elastyczności funkcjonalnej w organizacjach, w których funkcjonuje samoorganizacja? W tym celu dokonano analizy literatury oraz danych zebranych podczas badania jakościowego. Wyniki wskazują, że szybkość i płynność w zmianie ilości i rodzaju pracy była lepsza, gdy ludzie odnosili się do swoich ról. Rozwiązania technologiczne, struktura organizacyjna, zorganizowana wokół celów kół (circles) i ról (roles), wraz ze wykorzystywaniem procesów decyzyjnych mogą być pomocne w stosowaniu elastyczności funkcjonalnej w zakresie płynności i szybkości zmiany ilości i rodzaju pracy, korzystnej dla firmy. To, co firma postrzega jako korzystne, jest zdefiniowane w sensie działania organizacji (purpose), kręgów oraz ról.