Robotyzacja procesów biznesowych a przyszłość rynku pracy w Polsce - badania wstępne - Śliż, Piotr (Organizacja i Kierowanie, 2019)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie wyników wstępnej oceny potencjału robotyzacji procesów na polskim rynku pracy. Celem cząstkowym jest określenie istniejącego stanu wiedzy, dotyczącego robotic process automation. Sformułowane w artykule cele badawcze zrealizowano przy wykorzystaniu metod badawczych, jak takich: ilościowa i jakościowa analiza bibliometryczna metody statystyczne (regresja LOESS). W pierwszej części artykułu opisano wyniki przeglądu literatury. W drugiej przedstawiono wyniki analizy popularności hasła robotic process automation przy wykorzystaniu narzędzia Google Trends. Następnie scharakteryzowano wyniki badań wtórnych i ilościowo, przedstawiono oferty pracy związane z RPA. W rezultacie przeprowadzonego badania zaobserwowano rosnące zainteresowanie problematyką i jakością robotic process automation w dyscyplinie nauk o zarządzaniu oraz w praktyce biznesowej.