Social exchange as a key factor in shaping employees' attitudes towards the organization - Wnuk, Marcin (Organizacja i Kierowanie, 2019)
Wymiana społeczna ma istotny wpływ na kształtowanie postaw pracowników względem organizacji. Celem przeprowadzonych badań było zweryfikowanie mechanizmów wpływu spostrzeganego wsparcia otrzymywanego od organizacji (POS) i przełożonego (PSS), wdzięczności i lojalności organizacyjnej na przywiązanie emocjonalne pracowników do organizacji oraz chęć jej opuszczenia. W badaniach wzięło udział 443 pracowników jednej organizacji. Zastosowano następujące narzędzia badawcze: Przegląd Spostrzeganego Wsparcia Organizacyjnego, Skalę Spostrzeganego Wsparcia Przełożonego, Skalę Wdzięczności wobec Organizacji, Skalę Lojalności Organizacyjnej, Skalę Przywiązania do Organizacji oraz jedną miarę dotyczącą intencji odejścia z organizacji. POS pośredniczyło całkowicie między PSS a przywiązaniem emocjonalnym pracowników do organizacji oraz częściowo między PSS i chęcią opuszczenia organizacji. Wdzięczność wobec organizacji oraz dbanie o jej pozytywny wizerunek pośredniczyły częściowo między POS oraz PSS a przywiązaniem emocjonalnym pracowników do organizacji. Również lojalność organizacyjna była częściowym mediatorem między wdzięcznością wobec organizacji a przywiązaniem emocjonalnym. Potwierdzono rolę wymiany społecznej dla kształtowania postaw pracowników wobec organizacji. Zidentyfikowano mechanizmy, zarówno bezpośredniego wpływu POS i PSS na przywiązanie emocjonalne do organizacji, jak i pośredniego oddziaływania tych zmiennych, poprzez wdzięczności wobec organizacji oraz dbanie o jej pozytywny wizerunek. Potwierdzono również rolę wdzięczności oraz lojalności organizacyjnej dla chęci odejścia z organizacji.(abstrakt oryginalny)