Rola menedżera w zarządzaniu kapitałem intelektualnym w kontekście projektów innowacyjnych w przedsiębiorstwie - Borowiecki, Ryszard; Kusio, Tomasz; Siuta-Tokarska, Barbara (Organizacja i Kierowanie, 2019)
W artykule prezentuje się rozważania z zakresu problematyki zarządzania kapitałem intelektualnym na poziomie przedsiębiorstw. Artykuł ma na celu analizę roli menedżerów w zarządzaniu kapitałem intelektualnym, wypracowanym przez zasoby ludzkie organizacji. Przeprowadza się analizę literatury krajowej i zagranicznej, zwłaszcza przykłady dotyczące przedsiębiorstw reprezentujących różne sektory. W wyniku przeprowadzonych rozważań można dostrzec zróżnicowany, w zależności od wielkości przedsiębiorstwa, wpływ czynnika ludzkiego na dynamikę procesów innowacyjnych, generujących kapitał intelektualny. Zróżnicowanie to odnosi się do różnego poziomu decyzyjności.