Dojrzałość technologiczna jako podstawa strategii imitacji – Rozpoznanie wśród wytwórców sektora maszyn rolniczych - Nogalski, Bogdan; Niewiadomski, Przemysław (Organizacja i Kierowanie, 2019)
Fundamentalnym celem publikacji jest ocena poziomu dojrzałości technologicznej implikującej realizację strategii imitacji. Badania prowadzono wśród przedsiębiorstw wytwórczych działających w sektorze maszyn rolniczych. W nawiązaniu do tak nakreślonego celu, jako działanie niezbędne, zarekomendowano: na płaszczyźnie teoretycznej – wykorzystując metodę rekonstrukcji i interpretacji literatury przedmiotu – nominowanie pytań opiniujących poziom dojrzałości technologicznej w sferze skutecznego wdrażania strategii imitacji; na płaszczyźnie projektowej – skompilowanie narzędzia badawczego w postaci arkusza oceny stanowiącego wypadkową eksploracji piśmiennictwa oraz oceny wśród celowo dobranych ekspertów; na płaszczyźnie empirycznej – rozpoznanie poziomu dojrzałości technologicznej wśród producentów sektora maszyn rolniczych (samoocena). W celu realizacji badań autorzy wykorzystują metodę studiów literaturowych, wiedzę ekspercką, twórczą dyskusję, obserwację uczestniczącą oraz zaopiniowanie przy wykorzystaniu kwestionariusza samooceny. Wydaje się, że złożoność problemów i małe, jak dotychczas, naukowe rozpoznanie uzasadniają traktowanie tych kwestii jako przedmiotu badań. Dodatkowe potwierdzenie potrzeby podjęcia badań wynika również z faktu, że na rynku wydawniczym zauważa się niedostatek naukowych opracowań na temat dojrzałości organizacji zwłaszcza w odniesieniu do – stosowanych przez przedsiębiorstwa budowy maszyn – technologii.