OBLIGATORYJNA I JAWNA STRATEGIA PODATKOWA, SPOJRZENIE Z PERSPEKTYWY PRZEDSIĘBIORSTWA I ORGANU PODATKOWEGO - Podkówka, Sławomir (Organizacja i Kierowanie, 2023)
Celem artykułu jest rozpoznanie przyczyn niejednoznaczności dotyczących zakresu posiadania i udostępniania do publicznej wiadomości własnej strategii podatkowej przez największe podmioty prowadzące działalność gospodarczą w Polsce. W pierwszej części artykułu omówiono zagadnienie istoty strategii podatkowej w ujęciu praktycznym, naukowym i z perspektywy przepisów prawa podatkowego, wskazując na istotne różnice w rozumieniu tego pojęcia. W dalszej części poddano analizie koncepcję strategii podatkowej określoną przepisami prawa. Omówiono jej poszczególne elementy składowe i oceniono je z perspektywy przedsiębiorcy oraz organu podatkowego. W podsumowaniu artykułu wskazano na prawdopodobne skutki wprowadzonych przepisów prawa nakładających na podatników kolejne obowiązki i oceniono ich skuteczność w eliminowaniu nieprawidłowości podatkowych.