DZIAŁANIA PRZEDSIĘBIORSTW W OBLICZU KRYZYSU ENERGETYCZNEGO – ROZPOZNANIE W SEKTORZE PRODUCENTÓW ŚRODKÓW TRANSPORTU ROLNICZEGO - Niewiadomski, Przemysław; Nogalski, Bogdan (Organizacja i Kierowanie, 2023)
Zasadniczym celem pracy – w obliczu ciągłego wzrostu cen energii (kryzysu energetycznego) – jest wyspecyfikowanie kategorii działań podejmowanych przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w sektorze maszyn rolniczych w Polsce. Badania odniesiono do producentów części i podzespołów maszyn rolniczych (techniczne środki transportu rolniczego) przeznaczonych na pierwszy montaż. Osiągnięcie celu głównego wymagało sformułowania i zrealizowania celów cząstkowych, do których autorzy zaliczyli: C1 – podkreślenie znaczenia kosztów energii w strategii przedsiębiorstw produkcyjnych (płaszczyzna teoretyczna); C2 – skompilowanie modelu badawczego implikującego opracowanie arkusza oceny będącego wypadkową kwerendy literatury oraz „wirtualnego” badania eksperckiego (warstwa teoretyczno-projektowa); przy czym zwrócono uwagę na wyartykułowanie kategorii odnoszących się istotnie do treści i zakresu prowadzonych badań; C3 – weryfikacja modelu badawczego (wskazanie na działania zapobiegawcze i nadzorujące, mające na celu zminimalizować straty powstałe w wyniku kryzysu energetycznego)