Wstęp - Zakrzewska-Bielawska, Agnieszka; Karpacz, Jarosław (Organizacja i Kierowanie, 2022)
Dynamika zmian zachodzących we współczesnym otoczeniu, w tym postępująca globalizacja, informatyzacja i cyfryzacja, szybki postęp techniczno-technologiczny i związany z tym coraz krótszy cykl życia produktów, nacisk na innowacyjność i szybką adaptację do nowych potrzeb nabywców kształtują nową rzeczywistość – Smart World. Stworzenie inteligentnej przyszłości wymaga znacznie więcej niż tylko inteligentnych gadżetów, zaawansowanych technologii, strategii konwergencji i wsparcia rządu. Wymaga ono także specyficznych dla epoki wiedzy, strategii i modeli biznesu, kompetencji menedżerskich i pracowniczych oraz szerokiego wykorzystania sztucznej inteligencji, Internetu rzeczy czy nowoczesnych systemów cyber-fizycznych.