ZAANGAŻOWANIE PRACOWNICZE A PRZYWIĄZANIE ORGANIZACYJNE – PRÓBA USYSTEMATYZOWANIA POJĘĆ - Pec, Monika; Lewicka, Dagmara (Organizacja i Kierowanie, 2022)
Mimo pozytywnych rezultatów zaangażowania pracowników zarówno na poziomie indywidualnym, jak i organizacyjnym, nie ma jak dotąd jednoznacznej i uzgodnionej definicji tego pojęcia. Wobec definiowania wielorako pojęcia zaangażowania i wielości terminów używanych do jego opisu w literaturze polskiej, a także wobec zamiennego stosowania dwóch pojęć „zaangażowanie” i „przywiązanie”, artykuł poświęcono wyjaśnieniu różnic między zaangażowaniem pracowniczym (work engagement) a przywiązaniem organizacyjnym (organisational commitment) oraz ustaleniu kierunku relacji pomiędzy tymi dwoma konstruktami. Przedstawiono wybrane interpretacje tych odrębnych konstruktów, umożliwiające wyodrębnienie ich odmienności i cech charakterystycznych, co może przyczynić się do uporządkowania podejść i definicji związanych z pojęciami zaangażowania/przywiązania pracowników. Słowa kluczowe: zaangażowanie pracownicze, przywiązanie organizacyjne, relacje między konstruktami Kod klasyfikacji JEL: M12