TRANSFORMACJA TECHNOLOGICZNA PRZEDSIĘBIORSTW JAKO SKUTEK ZASTOSOWANIA SZTUCZNEJ INTELIGENCJI - Bielińska-Dusza, Edyta (Organizacja i Kierowanie, 2022)
Artykuł jest poświęcony problematyce technologii sztucznej inteligencji (artificial intelligence – AI) rozwianej od końca lat 50. XX w., jednak dopiero teraz zaczynającej przynosić wymierne biznesowe korzyści. Znajdującej się w fazie rozwoju, wymagającej nakładów, lecz dającej nadzieję na wykorzystanie potencjału w niej tkwiącego, który może stać się przyczyną transformacji przedsiębiorstw. Celem prezentowanego artykułu jest wskazanie okresu transformacji technologicznej przedsiębiorstw wynikającego z wdrażania sztucznej inteligencji oraz identyfikacja czynników i barier ograniczających jej rozwój i implementację. Artykuł powstał na podstawie badań przeprowadzonych w roku 2022 wśród kadry zarządzającej działów IT i B+R przedsiębiorstw z czołowych branż pod względem stosowania AI. Wyniki badań są potwierdzeniem skuteczności oferowanych rozwiązań i ważnym sygnałem dla zarządzających, że wdrażana technologia AI przyczynia się do kształtowania zmian transformacyjncych w funkcjonowaniu przedsiębiorstw. Artykuł porusza aktualny i ważny temat transformacji technologicznej wynikającej z wdrożenia AI, której znaczenie jeszcze bardziej wzrosło po wystąpieniu pandemii COVID-19. Słowa kluczowe: sztuczna inteligencja, artificial intelligence (AI), technologia, transformacja technologiczna, transformacja cyfrowa, bariery wdrażania AI, bariery ograniczające, kluczowe czynniki sukcesu Kody klasyfikacji JEL: L210, L290, O320