ZDOLNOŚĆ ZAKAŃCZANIA RELACJI – ZMIENNOŚĆ NA PRZESTRZENI CYKLU ŻYCIA RELACJI - Klimas, Patrycja; Nadolny, Michał; Stańczyk, Sylwia; Sachpizdu, Karina; Kuźmiński, Łukasz (Organizacja i Kierowanie, 2022)
W artykule zbadano, czy zdolność zakańczania relacji międzyorganizacyjnych rośnie wraz z ewolucją relacji w kolejnych fazach cyklu życia. Po pierwsze, w opracowaniu przedstawiono – opartą na wynikach analizy literatury – operacjonalizację pięciu faz cyklu życia relacji międzyorganizacyjnych: początkowej, rozwoju, utrzymania, uśpienia/zakończenia, a także reaktywacji. Po drugie, opierając się na wynikach ilościowych badań 800 twórców oprogramowania działających w Polsce, w opracowaniu zaprezentowano, jak zmieniają się trzy przejawy zdolności do zakańczania relacji (tj. ogólne procedury kończenia niepożądanej współpracy; formalne regulacje kończenia konkretnej współpracy; zasady pomijania niepoprawnego partnera), gdy relacja międzyorganizacyjna przechodzi przez kolejne fazy cyklu życia.Wyniki przeprowadzonych badań wskazują na dominację relacji międzyorganizacyjnych w fazie utrzymania, dość intensywne wykorzystywanie reaktywowanych relacji międzyorganizacyjnych (ok. 10% relacji współpracy), niewielkie i nieistotne statystycznie różnice w poziomach zdolności zakańczania relacji międzyorganizacyjnych w kolejnych fazach ich cyklu życia. Słowa kluczowe: IOR, zdolność relacyjna, zakończenie relacji międzyorganizacyjnej, współpraca, rozwój relacji międzyorganizacyjnych Kody klasyfikacji JEL: L14, L2, C71