ANALIZA BADAŃ W PRZEDSIĘBIORCZOŚCI RODZINNEJ ORAZ KIERUNEK PRZYSZŁYCH BADAŃ - Domanowska, Justyna (Organizacja i Kierowanie, 2021)
Prawidłowo i rzetelnie zebrane dane są podstawą dobrej analizy i poprawnego wnio¬skowania. Rosnąca liczba publikacji związanych z przedsiębiorczością rodzinną wskazuje na zapotrzebowanie na badania w tym zakresie. Przeanalizowano artykuły empiryczne opu¬blikowane w prestiżowych czasopismach z obszaru zarządzania dotyczące firm rodzinnych w latach 1988–2014. Wyciągnięto wnioski dotyczące zarówno poruszanej tematyki, jak i wyko¬rzystywanych metod oraz technik badawczych. Ostatnią część artykułu stanowią wskazówki dotyczące dalszej pracy badawczej w obszarze przedsiębiorczości rodzinnej. Słowa kluczowe: biznes rodzinny, metody badawcze, empiria, statystyka Kody klasyfikacji JEL: L20, L21