WZAJEMNE ODDZIAŁYWANIA MIĘDZY KOOPETYCJĄ A INNOWACJAMI: SYSTEMATYCZNY PRZEGLĄD LITERATURY - Dziurski, Patryk (Organizacja i Kierowanie, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników systematycznego przeglądu literatury przedmiotu dotyczącego wzajemnych powiązań między koopetycją a innowacji oraz zidentyfikowanie najważniejszych problemów badawczych i przyszłych kierunków badania. Zamiarem autora jest zapewnienie kompleksowego zrozumienia wzajemnych zależności między koopetycją a innowacjami. Oba fenomeny są bardzo często analizowane jako odrębne koncepcje, ale naukowcy łączą je również w swoich badaniach. Przeprowadzone badanie pozwoliło zidentyfikować dwa obszary badawcze dotyczące współdziałania koopetycji i innowacji. Pierwszy z nich próbuje odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób koopetycja wpływa na wynik działalności innowacyjnej przedsiębiorstwa. Badania empiryczne pokazują, że współpraca z rywalami może sprzyjać, hamować lub być neutralna dla innowacji, przy czym relacja ta może być moderowana przez różne zmienne. Drugi obszar koncentruje się na organizacyjnych oraz branżowych czynnikach związanych z innowacjami, które postrzegane są jako determinanta koopetycji. Oba zidentyfikowane obszary badań warto badać w przyszłości. Badania wpływu koopetycji na wyniki procesu innowacyjnego przyniosły więcej pytań niż odpowiedzi, podczas gdy badania nad determinantami koopetycji związanymi z innowacjami są raczej rzadkie. Współdziałanie koopetycji i innowacji jest więc interesującym obszarem dalszych badań. Słowa kluczowe: koopetycja, współpraca z konkurentami, innowacje, otwarte innowacje Kody klasyfikacji JEL: O31, O36