ODPORNOŚĆ ORGANIZACYJNA: KONTEKST – CZYNNIKI POŚREDNICZĄCE – EFEKTY - Zapłata, Sławomir (Organizacja i Kierowanie, 2025)
Różnorodność interakcji pomiędzy podmiotami i warunkami rynkowymi wpływa na tworzenie się sytuacji kryzysowych, które zakłócają normalne, bieżące funkcjonowanie organizacji. Żadna organizacja nie jest wstanie przewidzieć i przygotować się na wszystkie zagrożenia. W ramach minimalizacji negatywnych wpływów na realizację celów biznesowych oraz zapewnienie ciągłości działania konieczne jest wzmacnianie odporności organizacyjnej. Praktycznym problemem jest określenie składowych elementów odporności organizacyjnej oraz działań wpływających na jej wzmocnienie. Wskazanie problematyki i wymiarów odporności organizacyjnej, których analiza prowadzi do identyfikacji czynników ją wzmacniających w konkretnej organizacji stanowi cel niniejszego artykułu. Efekty przeprowadzonej analizy teoretycznej, w formie systematycznego przeglądu literatury, zostały zaprezentowane w układzie „kontekst-czynniki pośredniczące-efekty”. Wiedza o tych elementach pozwala na podejmowanie w każdej organizacji adekwatnych działań wzmacniających odporność organizacyjną i tym samym wpływa na długookresowe funkcjonowanie na rynku.