THE IMPACT OF CENTRALIZATION OF INTEGRATION PROCESS ON THE EFFECTIVENESS OF CORPORATE ACQUISITIONS - Stankiewicz-Mróz, Anna (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Centralizacja procesu integracji polega na utworzeniu wspólnego zespołu, w skład którego wchodzą przedstawiciele obu spółek biorących udział w transakcji przejęcia. Celem artykułu jest identyfikacja wpływu centralizacji integracji na ocenę efektywności przejęć przedsiębiorstw. Zwrócono także uwagę na to, jak centralizacja wpływa na przebieg integracji oraz czy wcześniejsze relacje pomiędzy uczestnikami transakcji wpływają na decyzję o centralizacji procesu integracji. W artykule przedstawiono wyniki badania 56 transakcji akwizycyjnych zrealizowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) oraz na rynku niepublicznym. Badanie przeprowadzono techniką ustrukturyzowanego wywiadu z prezesami spółek przejmujących. Badania wykazały, że centralizacja procesu integracji zdarza się rzadko, jeżeli jednak nastąpi, fakt ten pozytywnie wpływa na realizację postawionych celów i ocenę skuteczności całej transakcji przejęcia. Współpraca uczestników przejęcia w formie aliansów strategicznych, która miała miejsce jeszcze przed zawarciem transakcji, pozytywnie wpływa na decyzję o centralizacji procesu integracji. Integracja przeprowadzona przez wspólny zespół była szybsza, a głębokość łączenia zasobów i procesów spółek (zaangażowanych w transakcję przejęcia) była większa.