RÓŻNICE W PODEJŚCIU DO ONBOARDINGU TALENTÓW PRZYWÓDCZYCH W CENTRALI KORPORACJI MIĘDZYNARODOWYCH PRZED PANDEMIĄ COVID-19 I W TRAKCIE PANDEMII - Haromszeki, Łukasz (Organizacja i Kierowanie, 2023)
Zarządzanie talentami przywódczymi (LTM) jest obecnie jednym z kluczowych aspektów ZZL, który może decydować o sukcesie organizacji. Pierwszym krokiem w budowaniu organizacyjnie dostosowanego kapitału liderów jest proces onboardingu. Głównym celem artykułu jest identyfikacja i wyjaśnienie różnic między sposobem wdrażania talentów przywódczych przed i podczas pandemii COVID-19. Badania na ten temat w korporacjach wielonarodowych z siedzibą w Europie Środkowej mają charakter innowacyjny, więc mogą wypełnić lukę badawczą. Próba badawcza obejmuje 200 niefinansowych podmiotów gospodarczych z polskim kapitałem, których siedziby znajdują się w Polsce, a jednostki zależne znajdują się poza granicami kraju. Badania przeprowadzono metodą CATI. Do analizy zebranych danych empirycznych wykorzystano statystyki opisowe, korelacje oraz analizę głównych składowych (PCA). Główne prawidłowości zaobserwowane w badaniach empirycznych potwierdzają, że istnieją różnice w podejściu do onboardingu talentów przywódczych przed i w trakcie pandemii COVID-19, który w trudnych warunkach opiera się na analizie różnych aspektów relacji przywódczych, pogłębianiu wiedzy o potrzebach, oczekiwaniach i pomiarze zachowań, a nie tylko traktowaniu go jako kolejnego etapu obsadzania stanowisk.