ROZWÓJ ZAWODOWY OPARTY NA KOMPETENCJACH A KSZTAŁTOWANIE AFEKTYWNEGO ZAANGAŻOWANIA ORGANIZACYJNEGO - Kowalczyk, Elżbieta; Roszyk-Kowalska, Gabriela; Cedro, Anna (Organizacja i Kierowanie, 2023)
Głównym celem artykułu jest wykazanie empirycznie zweryfikowanych związków pomiędzy kompetencjami zawodowymi a afektywnym zaangażowaniem organizacyjnym, z uwzględnieniem istotnej roli rozwoju kariery i możliwości awansu, jako mediatora. Badania empiryczne obejmowały badania jakościowe, w których udział wzięli eksperci z dziedziny pożarnictwa oraz ilościowe z udziałem strażaków zatrudnionych na stanowiskach menedżerskich i wykonawczych. Procedura badawcza obejmowała analizę mediacji Barona i Kenny’ego, co pomogło autorkom zweryfikować hipotezy naukowe i sformułować praktyczne wnioski. W wyniku przeprowadzonej procedury badawczej ustalono, że przyjęty mediator wyjaśnia w sposób istotny związek pomiędzy kompetencjami a afektywnym zaangażowaniem organizacyjnym strażaków, niezależnie od pozycji w hierarchii organizacyjnej. Uzyskane przez autorki wyniki mogą się stać zachętą dla kolejnych badaczy do odkrywania innych, ukrytych i nieoczywistych mechanizmów zależności w obszarze zachowań organizacyjnych, zwłaszcza że zagadnienie to nie stanowiło punktu centralnego licznych badań.