Enterprise resilience assessment – an overview of models - Bąk, Sylwia; Jedynak, Piotr (Organizacja i Kierowanie, 2025)
Odporność przedsiębiorstw oraz podejścia do jej pomiaru są aktualnym i ważnym wątkiem badawczym w naukach o zarządzaniu. Intensyfikację zainteresowania problematyką odporności można dostrzec w związku z pojawieniem się pandemii COVID-19 mocno ingerującej w działalność przedsiębiorstw w różnych sektorach. Celem niniejszego tekstu jest dokonanie przeglądu i analizy porównawczej oraz opracowanie taksonomii wybranych dotychczasowych modeli pomiaru odporności przedsiębiorstwa. Do analiz wybraliśmy modele pomiaru odporności powstałe w latach 2010-2023. Dokonaliśmy ich klasyfikacji przy uwzględnieniu czterech cech: typ, sposób wykorzystania, zastosowanie oraz rezultat pomiaru. W kolejnym kroku zestawiliśmy i porównaliśmy obszary poddawane ocenie we wszystkich analizowanych modelach pomiaru. Wyniki przeprowadzonych analiz wykazały, że dotychczasowe modele pomiaru odporności przedsiębiorstwa charakteryzują się dużym rozproszeniem oraz zróżnicowaniem zarówno pod kątem zalecanej metodyki i procedury pomiaru, jak i pod kątem obszarów poddawanych ocenie.