Artificial intelligence as a challenge for human resources management - Łukasiewicz, Grzegorz (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Sztuczna inteligencja jest coraz częściej wykorzystywana w różnych obszarach zarządzania organizacjami. Dotyczy to również zarządzania zasobami ludzkimi. Jej wykorzystanie skutkuje nie tylko pozytywnymi następstwami, ale powoduje wiele związanych z tym problemów. W artykule omówiono podstawowe wyzwania wyłaniające się na styku sztucznej inteligencji i zarządzania zasobami ludzkimi, a mianowicie: nieprzejrzystość algorytmów, datafikację, świadome kierowanie zachowaniem, złożoność efektów zarządzania zasobami ludzkimi, małą liczbę danych, odpowiedzialność za przestrzeganie norm etycznych i prawnych oraz reakcję pracowników na wykorzystywane algorytmy.