Career satisfaction as an inclusive measure of the development of female managers - Blachnicka, Klaudia (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Podmiotowy charakter realizowanych współcześnie karier, o dynamice których decydują nowe kompetencje, stanowi silną przesłankę do zaktualizowania sposobu oceny rozwoju zawodowego. Inkluzywność miar rozwoju, uwzględniająca zróżnicowane wzorce ścieżek zawodowych oraz osobiste cele i wartości jest szczególnie istotna z perspektywy kobiet menedżerek. Celem artykułu jest usystematyzowanie wiedzy w zakresie satysfakcji z kariery w kontekście możliwości egzemplifikacji osiąganych postępów zawodowych. Ponadto analiza poziomu satysfakcji z kariery kobiet menedżerek wraz z oceną zróżnicowania jej poziomu ze względu na zajmowany szczebel zarządzania. W przeprowadzonym badaniu ankietowym wzięło udział 400 menedżerek zajmujących stanowisko na podstawowym, średnim lub wysokim szczeblu zarządzania. Wykazano, iż menedżerki w dużym stopniu usatysfakcjonowane są realizowaną karierą, szczególnie pod kątem zdobytych umiejętności. Ponadto dowiedziono, iż im wyższy szczebel zarządzania tym większa satysfakcja z kariery kobiet menedżerek. Niniejszy artykuł stanowi uzupełnienie wiedzy na temat satysfakcji z kariery kobiet menedżerek, wskazując równocześnie zasadność jej wykorzystania jako miary rozwoju zawodowego.