NON-PROFIT ORGANIZATIONS IN THE CONTEXT OF DIGITAL TRANSFORMATION: RESEARCH RESULTS FROM POLAND - Zabłocka-Kluczka, Anna; Marciszewska, Anna; Brajer-Marczak, Renata (Organizacja i Kierowanie, 2024)
Artykuł porusza problematykę transformacji cyfrowej organizacji non-profit (NPO). Mimo zwiększonego zainteresowania transformacją cyfrową ze strony organizacji non-profit wskazuje się, że niewiele z nich podejmuje jakiekolwiek działania w tym obszarze. W tym kontekście celem artykułu jest: 1) zbadanie poziomu zaawansowania cyfrowego organizacji non-profit w porównaniu do organizacji nastawionych na zysk w Polsce oraz 2) weryfikacja, czy zaawansowanie cyfrowe i techniczne (na tle konkurencji) są mediatorami relacji między umiejętnościami pracowników w zakresie posługiwania się technologiami cyfrowymi i rezultatami osiąganymi przez organizacje non-profit. Dla osiągnięcia celu pracy przeprowadzono badania ilościowe w organizacjach non-profit zlokalizowanych na terenie Polski. Badania przeprowadzono w drugim kwartale 2023 r. wykorzystując metodę CAWI. Obliczenia wykonano przy użyciu programu PS Imago Pro 9.0 oraz makra Process dla SPSS ver. 4.2. Uzyskane wyniki pokazały, że poziom dojrzałości cyfrowej w organizacjach non-profit jest w dalszym ciągu niższy w porównaniu do organizacji nastawionych na zysk, jednak różnica jest niewielka i można oczekiwać, że w przyszłości zaniknie. Co więcej, udowodniono, że umiejętności cyfrowe pracowników wpływają na rezultaty uzyskiwane przez organizacje non-profit, a zaawansowanie cyfrowe organizacji i techniczne (na tle konkurencji) pośredniczą w tej relacji. Spośród dwóch mediatorów ważniejsze jest zaawansowanie cyfrowe organizacji.