CHALLENGES OF APPLYING GENERATIVE AI IN KNOWLEDGE MANAGEMENT: INSIGHTS FROM A SYSTEMATIC LITERATURE REVIEW - Strelau, Robert (Organizacja i Kierowanie, 2025)
Nagły rozwój Generatywnej Sztucznej Inteligencji (GenAI) zmienia sposób, w jaki organizacje tworzą, przetwarzają oraz zarządzają wiedzą. Jako że ta technologia jest coraz bardziej zintegrowana z praktyką biznesową, zrozumienie implikacji jej wykorzystania na aspekt zarządzania wiedzą jest kluczowy. Niniejszy artykuł prezentuje systematyczny przegląd literatury, którego celem jest identyfikacja i analiza głównych wyzwań związanych z wykorzystaniem GenAI w procesie zarządzania wiedzą. Badanie wskazuje na 17 wyzwań, które zostały pogrupowane w cztery kategorie: ograniczenia technologiczne i funkcjonalne, zaufanie i akceptacja społeczna, transformacja organizacyjna i kulturowa oraz ryzyko strategiczne i prawne. Artykuł wskazuje także dalsze kierunki badań, uwzględniając takie aspekty jak długoterminowe wykorzystanie GenAI w procesie podejmowania decyzji, walidacji wiedzy, zachowania użytkownika, jak i struktur organizacyjnych. Wyniki badań dają teoretyczny ogląd oraz praktyczne wskazówki, nie tylko naukowcom zajmującym się dziedziną zarządzania wiedzą, ale także praktykom, przyczyniając się do bardziej ustrukturyzowanego i odpowiedzialnego podejścia integrowania GenAI w środowiskach bazujących na wykorzystaniu wiedzy.