SKUTKI AUTOMATYZACJI PRACY DLA ZARZĄDZANIA KAPITAŁEM LUDZKIM - Kinowska, Hanna (Organizacja i Kierowanie, 2023)
Automatyzacja pracy wpływa kompleksowo na miejsce pracy i zaangażowanie pracowników. Obawy o stabilność zatrudnienia czy niechęć do bycia nadzorowanym przez algorytm mogą być powodem oporu pracowników wobec automatyzacji pracy i utrudniać jej przeprowadzenie. Przegląd literatury ujawnił istotną lukę w badaniach empirycznych dotyczących specyfiki praktyk zarządzania kapitałem ludzkim (ZKL) w warunkach automatyzacji pracy. Dlatego celem niniejszego opracowania jest analiza wyzwań i praktyk ZKL w warunkach automatyzacji pracy. W badaniach wykorzystano dane jakościowe z polskich organizacji, zebrane za pomocą wywiadów półstrukturyzowanych, przeprowadzonych w 2022 roku, z 10 menedżerami odpowiedzialnymi za stosowanie praktyk ZKL. W celu analizy zebranego materiału badawczego opracowano system kodowania z wykorzystaniem otwartego podejścia. W wyniku badań stwierdzono, że kluczowe wyzwania i praktyki ZKL w warunkach automatyzacji pracy obejmują cztery obszary: przeprojektowanie pracy w wyniku automatyzacji, identyfikację przyczyn negatywnych reakcji pracowników na automatyzację pracy, angażowanie pracowników w automatyzację pracy oraz dzielenie się korzyściami z automatyzacji z pracownikami.