Sprawozdanie z konferencji naukowej ,,Społeczne i demograficzne uwarunkowania przemian ludnościowych na ziemiach polskich w XIV–XX wieku’’ - Dziuba, Dawid (Studia Demograficzne, 2021)
Tekst przedstawia sprawozdanie z konferencji naukowej zorganizowanej przez Komisję Historii Struktur Demograficznych i Społecznych Komitetu Nauk Historycznych Polskiej Akademii Nauk w dniu 24 listopada 2020 roku. Ze względu na pandemię koronawirusa odbyła się ona w formie online za pośrednictwem aplikacji ZOOM. Na konferencji zaprezentowano 9 referatów wygłoszonych przez 12 prelegentów.