Wysokość oferowanych premii w publicznych wezwaniach do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji na GPW w Warszawie w latach 2010-2018 - Woźniak, Jakub; Wieczorek, Sebastian (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest oszacowanie wysokości oferowanej premii w wezwaniach przepro-wadzonych na GPW w Warszawie w latach 2010-2018. Autorzy dokonali również analizy wysokości premii w zależności od kapitalizacji podmiotu, którego akcje są przedmiotem wezwania. W artykule wskazano także, jaki odsetek zakończonych wezwań skutkował realizacją transakcji. Przedstawione w pracy tezy są efektem analizy publicznych wezwań dotyczących spółek notowanych na Głównym Rynku GPW w Warszawie w okresie 2010-2018. W ocenie autorów, premia w publicznych wezwa¬niach jest zjawiskiem powszechnym i nie musi być związana z przejęciem kontroli w spółce publicznej.