Centra Lokalne na Pradze-Południe w Warszawie - charakter, sposób funkcjonowania oraz rola podmiotów sektora publicznego w ich kształtowaniu - Sadowy, Katarzyna; Niewęgłowska, Magda (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2020)
Artykuł prezentuje zagadnienia programu Warszawskich Centrów Lokalnych, realizowanego przez m.st. Warszawę na przykładzie dzielnicy Praga-Południe. Program ma na celu wzmocnienie, poprzez działania planistyczne, zarządcze i inwestycyjne, roli lokalnych ośrodków aktywności gospodarczej i społecznej. Autorki analizują możliwości i zakres działania administracji publicznej, wynikający ze struktury własności terenów, władztwa planistycznego oraz działań związanych z zapewnieniem po-rządku i informacji na poziomie lokalnym, na potrzeby mieszkańców. W badaniu przeanalizowano 15 lokalizacji i wskazano na ograniczone możliwości działania, wynikające z braku własności przeważającej części nieruchomości. Określono stan planistyczny badanych centrów lokalnych, rodzaj i dostęp do informacji, a także wskazano na stan porządku (lub śladów wandalizmu) jako ważny czynnik poczucia bezpieczeństwa. We wnioskach wskazano na potrzebę współpracy mię- dzysektorowej dla realizacji celów założonych w programie Warszawskich Centrów Lokalnych.