Czynniki sukcesu negocjacji zdalnych - Masłoń-Oracz, Anna; Pietrzak, Maria (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2022)
Negocjacje stanowią ważny aspekt życia społecznego oraz gospodarczego. Wprawnym negocjatorom możemy zawdzięczać koniec wojny albo jej zapobiegnięcie, a także wiele innych korzystnych rozwiązań różnego rodzaju konfliktów. Wraz z początkiem pandemii niemożność spotkania się partnerów negocjacyjnych na żywo, twarzą w twarz, skłoniło przedsiębiorstwa, ale też inne podmioty, do sięgnięcia po aplikacje umożliwiające prowadzenie negocjacji w formule zdalnej, czyli na odległość. Celem artykułu jest zidentyfikowanie kluczowych czynników sukcesu negocjacji zdalnych, by wskazać dobre praktyki w tym zakresie, a także zidentyfikować te obszary, którymi różnią się negocjacje stacjonarne od zdalnych. Przeprowadzone badanie miało charakter jakościowy i polegało na badaniu ankietowym próby celowej. Wybrano do niej osoby, dla których negocjacje stanowią istotny element życia zawodowego. Główny wniosek płynący z badań skłania do stwierdzenia, że czynniki sukcesu negocjacji zdalnych są zasadniczo takie same, jak stacjonarnych, przy czym większej staranności należy dołożyć w kwestii technologii – zarówno własnych umiejętności w zakresie obsługi sprzętu, jak też zapewnienia odpowiedniej jakości infrastruktury.