CIT „estoński” – wątpliwości na gruncie prawa podatkowego i bilansowego - Janiszewska, Magdalena; Tłaczała, Agnieszka (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie wątpliwości powstałych na gruncie analizy przepisów dotyczących ryczałtu od dochodów spółek, zarówno na gruncie prawa podatkowego, jak i prawa bilansowego. Szczególnie problematyczne zdaje się być prawidłowe ustalenie podstawy opodatkowania podatkiem od osób fizycznych po stronie wspólnika otrzymującego zysk. Analiza interpretacji indywidualnych Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wskazuje na sprzeczność stanowisk prezentowanych w tym zakresie. Wydawane interpretacje indywidualne nierzadko pozostają w sprzeczności również z objaśnieniami podatkowymi Ministerstwa Finansów z 23.12.2021 r. oraz z poglądami prezentowanymi w literaturze przedmiotu. Kwestia ta rzutuje na wysokość podzielonego zysku przypadającego wspólnikom tych spółek oraz wysokość należnego z tego tytułu PIT i tym samym skutkuje powstaniem ryzyka podatkowego po stronie podatnika. Na podstawie przeprowadzonej analizy literatury przedmiotu, aktów prawnych, wydanych dotychczas interpretacji indywidualnych oraz wyroków sądów administracyjnych sformułowano zalecenia co do przyszłego kształtu przepisów dotyczących ryczałtu od dochodów spółek, mające na celu eliminację wątpliwości interpretacyjnych na tym polu i tym samym sprawienie, by przedmiotowe przepisy stały się bardziej przejrzyste zarówno dla podatników, jak i organów podatkowych. Kolejnym krokiem po zmianie objaśnień podatkowych powinna być dyskusja nad zmianą układu sprawozdań finansowych jednostek stosujących ryczałt od dochodów spółek, gdyż w obecnym kształcie pozycja „zysku netto” nie może być traktowana równoważnie z kwotą przeznaczoną do podziału