Waluty cyfrowe banku centralnego w kontekście ryzyka dezintermediacji sektora bankowego - Chrzanowski, Marek (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2023)
Celem artykułu jest zweryfikowanie prawdziwości tezy o dezintermediacji banków jako konsekwencji wprowadzenia waluty cyfrowej banku centralnego (CBDC), a także ustalenie, jak można programować wpływ CBDC na dezintermediację banków. Analiza wskazuje, że niezależnie od przyjętej koncepcji badawczej i kształtu sektora finansowego ryzyko strukturalnej dezintermediacji banków jest zawsze obecne. Dotychczasowe badania w tym zakresie zawierają często odmienne rekomendacje i wymagają pogłębienia lub ostrożnej interpretacji. Jednocześnie widmo dezintermediacji może zostać oddalone poprzez zastosowanie instrumentów ilościowych regulujących wysokość lub wprowadzających progi w oprocentowania CBDC, ograniczających wielkość transakcji, a także wprowadzających limity wysokości środków gromadzonych przez poszczególnych użytkowników walut cyfrowych. Z perspektywy celów, jakie stawia się przed CBDC, najbardziej pożądane wydają się dostosowania w zakresie polityki monetarnej, tj. uzupełnianie utraconych depozytów bankowych finansowaniem hurtowym dostarczanym przez bank centralny (np. w formie TLTRO).