Zjawisko i przegląd trendów handlu elektronicznego w dobie personalizacji i mobilności - Łysoń, Tomasz (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2024)
W artykule scharakteryzowano zjawisko e-commerce i dominujące w nim trendy w dobie personalizacji i komunikacji mobilnej. Wykorzystano w tym celu metodę badań pośrednich (tzw. desk research). W pierwszej części opracowania przedstawiono historię handlu elektronicznego i mobilnego. Zestawienie tych faktów pozwoliło zauważyć silną korelację między rozwojem społeczeństwa informacyjnego a e-handlem. W dalszej części artykułu wskazano bariery, kierunki i szanse w rozwoju e-commerce oraz m-commerce, które stały się punktem wyjścia do przeglądu trendów dominujących w tej gałęzi gospodarki. Istotnym wątkiem w niniejszym artykule są rozważania nad miejscem seniorów w e-handlu. Całość wieńczy podsumowanie z wnioskami ukazującymi potencjalne kierunki dalszych badań i obserwacji, w tym m.in. kwestie związane z gromadzeniem danych użytkowników oraz wpływem technologii mobilnych na życie współczesnego człowieka.