Wpływ zwolnienia podatkowego w ramach Polskiej Strefy Inwestycji na rozwój przedsiębiorstw w regionie województwa pomorskiego i kujawsko-pomorskiego w latach 2019-2023 - Szulc, Krzysztof (Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów, 2025)
Powodzenie rozwoju przedsiębiorstw warunkowane jest czynnikami wynikającymi z kształtu regulatorów wewnętrznych, jak rynkowych oraz prawnych. W tej kwestii istotną rolę wypełniają uwarunkowania legislacyjne, szczególnie z zakresu regulacji podatkowych. Z tego względu na mocy właściwych regulacji, powołano instrumenty pomocowe, wśród których znalazła się decyzja o wsparciu. Rosnąca liczba wydanych decyzji o wsparciu skłoniła do podjęcia analizy wykorzystania tego instrumentu w ramach realizowanej przez jednostki gospodarcze działalności rozwojowej. Za przykład posłużył region pozostający pod zarządem Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. W celu przeprowadzenia badań wykorzystano metody opisowe i wyjaśniające, w tym interpretacyjne i analityczne. Na skutek przeprowadzonej analizy rozpoznana została dysproporcja w zakresie wykorzystania rozpatrywanego zwolnienia z podatku dochodowego pomiędzy poszczególnymi województwami, a także pomiędzy konkretnymi grupami przedsiębiorstw, co doprowadziło do konkluzji, że instrument decyzji o wsparciu wspomaga rozwój przedsiębiorczości, ale jego oddziaływanie jest nierównomiernie.